4. Resultat

Filmene taler i grunn for seg selv, og presenteres i sin helhet. Utgangspunktet for begge filmene var det samme; jeg ønsket å dokumentere trommebyggeprosessene og å bli litt kjent med trommebyggerne. Herunder følger noen refleksjoner jeg har gjort meg, samt noen forklaringer knyttet til filmene. I tillegg har jeg angitt tidsmarkeringer slik at man enkelt kan finne frem til det aktuelle temaet i filmene.


4.1 Jens Gunnar Ormestad, Søgne

00:00 – 00:47: Introduksjon. I denne delen av filmen får vi presentert hvem Jens Gunnar Ormestad er, hva han driver med og hvor han bor. Han presenteres som møbelsnekker, men hans daglige virke er vaktmester. Trommebyggingen er altså en bigeskjeft. Ekstra interessant i denne delen av filmen er det at vi får se store deler av gården og eiendommen hans. Han viser til skogen bak seg, som han eier, og hvor han henter mesteparten av råmaterialet sitt. Han forteller meg her hvordan han syntes skogen bak ham ble så mørk å se på, så han plantet noen lysere trær der i tillegg. Så det skulle bli penere å se på. For meg, som bor i en liten leilighet i byen som jeg ikke har orket å male en gang, så var akkurat dette ekstra fascinerende.

00:47– 02:31: Saga. Her ser vi saga han bruker og får demonstrert hvordan han skjærer til tømmeret. Han forklarer også tørkeprosessen.

 02:31 – 03:00: Vi beveger oss fra saga, inn til verkstedet hvor han raskt forklarer hvordan han saget/høvler til plankene, før de skal freses.

03:00 – 05:26: Fresing

05:27- 06:50: Fuktmåler plankene, og deler de så inn i staver.

06:52 – 10:49: Utvelgelse av staver og stabling av tromma. I denne delen av prosessen kommer det tydelig frem hvor grundig Jens Gunnar er i arbeidet. Utvelgelse av stavene skjer på grunnlag av hvordan stavene ser ut, for å få en finest mulig finish, og denne prosessen tok meget lang tid.

10:50: Liming.

11:48: I dreiebenken.

13:19: Retting av kantene.

13:43: Fresing av bærekant. Her forklarer han også hva slags bærekant han foretrekker, og hvorfor.

16:25: Plassering av lugs/skruehus.

18:04-18:59 Hardware

19:00 – 19:43  Seider, seideseng.

19:44-22:28 Her forteller han om kvalitetene til de ulike tresortene og demonstrerer trommer         laget av morelltre, ask, gran, svartor, og bjørk,

22:29: Avsluttende ord. 


4.2. Jan og Erik Olsen, Hurdal

00:00–00:40 Introduksjon

00:41: Brødrene forteller litt om produksjonen og hvordan det startet.

02:10: Inne i treverkstedet. Om sveiping, hvordan de lager ringene.

05:29: Sveiping av trommekroppen, litt om dimensjoner.

07:11: Bærekant.

07:50: Dekor

08:45: Seideseng

09:16: Om Husflidslaget i Hurdal. Denne delen er særlig interessant og sier noe om hvor de har lært deler av håndverket.

10:34: Tilpassing av seidemekanikken.

15:34: Skinn

17:04: Montering av tromme, tauet trees.

20:35: Seider


Det Jens Gunnar Ormestad og brødrene Olsen har til felles er at de begge har trommebygging som en bigeskjeft; de kan ikke leve av det. De er håndverkere som bruker sin kompetanse til å bygge trommer på bestilling. Og selv om ingen av de, når jeg spurte, følte at de sto i noen form for tradisjon, så gjør de på sett og vis det likevel. Trommebyggere har, viser det seg, som regel alltid vært håndverkere, ofte var de tømrere eller smeder, som laget trommer på bestilling, i større eller mindre grad.

Det er mange interessante forskjeller mellom Brødrene Olsen og Jens Gunnar Ormestad, og en av de er måten de har tilegnet seg kompetanse i trommebygging på. Jens Gunnar er hobbytrommeslager og begynte med trommebygging i stor grad ut fra egen interesse. Mye av kunnskapen tilegnet han seg gjennom nettbaserte ressurser, eksempelvis Youtube.

For Brødrene Olsen sin del så begynte de med trommebygging fordi de fikk en bestilling på ei tromme. Også de er hobbymusikere, men ingen av de spiller tromme. De brukte kompetansen de hadde gjennnom sin utdanning og sitt virke som instrumentreparatører og instrumentmakere, tok mål av gamle trommer og studerte de, og bygget deretter trommer basert på dette.

Man ser også i filmene en stor forskjell i tilnærmingen til dette håndverket. Brødrene Olsen fremstår svært ryddige og profesjonelle, mens Jens Gunnar Ormestad fremstår noe mer lidenskapelig opptatt av trommer og har en perfeksjonistisk tilnærming. Dette er ikke kostnadseffektivt, men det gir jo meget gode trommer.